Wednesday, December 1, 2010

struffoli!

Above, a selection of some typical neopolitan desserts with the classic struffoli on the left.  I spent Christmas day in Naples last year, and snapped this shot at my cousins house during dessert.  The photo isn't great probably due to my stomach being on the verge of bursting from being force-fed all day.  For a beautiful site with full videos and instructions on italian recipes go to GialloZafferano.com.  Below,  a poem on struffoli taken from www.Struffoli.it. 

A fa ‘e struffoli è nu sfizio.
Cumminciamm dall’inizio:
faje na pasta sopraffina,
e po’ tagliala a palline,
cu na bona nfarinata.
Dopp’a frje. Già t’e stancate?
Chest è a parte chiù importante!
Mò ce vo’: miele abbondante
e na granda cucuzzata
(a cocozza nzuccherata).
N’è fernuto ancora, aspiette!
S’anna mettere ‘e cunfiette:
aggrazziate, piccerille,
culurate: ‘e diavulille…
Ma qua nfierno, è Paraviso!
Iamme, falle nu’ surriso!
Comme dice? “Mamma mia,
stanne troppi ccalurie
so’ pesante, fanno male?”
Si va buò,ma è Natale!


Alleyway in Naples, Christmas 2009.
 The above poem reminded me of a different poem I found in the home of a neopolitan that day... 

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